Att utvecklas som människa, lära sig något nytt, få en ny insikt, kanske komma tillrätta med något som har hindrat en är en fantastisk känsla! Men vart vänder du dig för att få den hjälp du behöver?

Ja, det kan kännas som en djungel av titlar och begrepp på hur man kan få hjälp av andra med sin utveckling. Här följer en enkel beskrivning som särskiljer vilket angreppssätt olika professioner tar sig an sin klient:

  • Terapeuten uppmuntrar klienten att tala om sin rädsla för att lära sig att cykla.
  • Konsulten förklarar hur man gör när man cyklar.
  • Mentorn visar hur man gör när man cyklar.
  • Coachen uppmuntrar klienten att testa, att hoppa upp på cykeln och testa, sen springer coachen bredvid tills klienten lärt sig.
  • Rådgivaren liknar konsultens sätt, men säger specifikt hur just den klienten ska göra för att cykla så bra som möjligt.

Sen kan man kombinera de här professionerna. Jag gillar kombon av Mentor och Coach, varpå min definition av mentorcoach blir:

Mentorcoachen “tar klienten i handen” och delar med sig av kunskap, coachar samt vägleder klienten i sin resa mot utveckling. Den här kombon inkluderar även viss rådgivning med ett fokus på vad klienten behöver bäst givet klientens nuläge, förutsättningar och behov framåt.

I cykelexemplet blir det att mentorcoachen både förklarar och visar hur man kan göra när man ska cykla för att sen uppmuntra klienten att hoppa upp och testa själv. Därefter talar mentorcoachen och klienten om vilken teknik som funkar bäst för just den klienten givet klientens personliga styrkor och vilken terräng klienten ska cykla i.

Det finns inget som säger att det ena eller andra tillvägagångssättet är bättre eller sämre än något annat. Kanske finns det en och annan forskning som säger något om vilket angreppssätt som funkar bäst för valda situationer, men den bör man ta med en nypa salt tycker jag eftersom varje individ är unik vilket gör det ytterst svårt att få ett korrekt urval att forska på som i sin tur ska kunna ge statistiskt pålitliga evidens.

Själv gillar jag mentorcoach-kombon när jag söker nya insikter och utveckling av mig själv som människa. Men jag kan också gå igång och få massor av inspiration av en konsult som berättar om hur något funkar, eller en rådgivare som ger mig unika tips anpassade till just mina behov. Terapeuters arbetssätt har jag inte testat, men vid rätt läge/behov och gärna i kombination med t.ex coaching kan det säkerligen vara mycket givande också.

Vad har du testat och vad funkar för dig?