Förändring är jobbigt. Trygghet är skönt. Det ligger i människans urgamla natur att vilja stanna i det som fungerar. För överlevnaden är grundtryggheten viktigare än självförverkligandet – ja, alltså på savannen för några tusen år sedan.

Fast nu lever vi inte på savannen som jägare längre. Nu lever vi i en modern tid, i ett välmående land där vi kan lita på att vår grundtrygghet kommer vara säkrad även om vi byter jobb. Detta behöver vi påminna oss själva om!

(Ja, kanske inte alla, vissa har det redan i blodet. Deras gener har redan fattat galoppen och byta jobb gör man hellre än inte. En del till och med för ofta – men det får bli en annan blogg😊.)

Christer Olsson porträtt

Christer Olsson

”Allt som inte är under utveckling är under avveckling” är ett tänkvärt citat av Christer Olsson. Det finns inget däremellan. Flertalet hjärnforskare styrker den tesen där man kan se att hjärnceller som inte används förtvinar med åren. När vi å andra sidan gör nya saker utvecklas hjärncellerna.

Eftersom de flesta av oss fortfarande har stenåldershjärnor rent genetiskt följer här 5 tecken som du kan uppmärksamma, det kan vara tecken på att det är dags att byta jobb:

Arbetslivet kan vara rutinmässigt, det är okej. Men när du fastnar i någon smålunk, där varje dag löper på precis som den andra och du inte längre är motiverad att se nya möjligheter för att prestera bättre, kan det vara dags att fundera över ett byte. 1. Jobbet går på autopilot

Du kan ditt jobb. Det du gör har du gjort massor med gånger förut. Det känns som att du nästan kan göra jobbet i sömnen. Och det kan du troligtvis. Hjärnan älskar när det är enkelt, den gör allt för att du ska kunna jobba på autopilot så att den själv, dvs hjärnan, kan koppla av.

Varning! Du är under avveckling.

2. Det var länge sen du skrattade på jobbet

”Lycka leder till framgång, inte tvärtom.” Även detta är styrkt av forskningen. Troligen gäller även det motsatta: att missnöje leder till tillbakagång. Att ha roligt på jobbet, i alla fall någon gång i veckan, är viktigt för ditt välmående. Du behöver inte uppbåda gapskratt, men om du inte ens känner ett litet glädjepirr då och då kan det vara ett tecken på att det är dags att byta jobb.

3. Chefen suger

Ja, ursäkta rubriken! Men du förstår andemeningen: Det är någonting med din chef som du inte gillar. Kanske ni är på helt olika våglängder och du har gett upp försöken att förstå varandra. Kanske du tycker att chefen förvisso är briljant, men hen ser aldrig dig och du behöver mer stöd och pepp än vad du får. Kanske du tycker att chefen är en idiot.

En negativ syn på sin chef kan vara ett tecken på att det är dags att byta jobb, men behöver inte vara det. Det kan likväl vara ett tecken på att det är dags att se in i sig själv och fundera på hur en själv kan bli bättre gentemot chefen. Tar det emot? Ja, då kanske det är dags att röra på sig.

4. Du har varit där i >7 år och har en känsla av att allting upprepar sig

Många år hos samma arbetsgivare kräver utveckling för att rättfärdiga åren, annars blir du successivt mindre attraktiv hos nya arbetsgivare. Självklart gäller detta inte överallt och alla, men risken finns. Det grundar sig i tanken – ofta omedveten och outtalad – att vi avvecklas när vi inte utvecklas.

Därför är det varning när du känner något i stil med ”det där har vi redan testat”.

5. Du har börjat fundera på om det är dags (att byta jobb)

Ett litet tankefrö har såtts. Varför så något om det inte finns anledning? Om du har börjat fundera på om det är dags, då är det dags. Du har skäl. Kanske känner du igen dig i något av de andra tecknen här också?

Okej, jag känner igen alla tecken! Måste jag byta jobb nu?

Nej, du behöver inte byta jobb om du känner igen dig i de här tecknen, men du bör ta dem på allvar. Fundera på hur du kan vända den negativa trenden så att du fortsätter utvecklas som människa, kan trivas med livet och må bra.

Ambivalens – att inte veta vad man vill göra – är ett energikrävande och icke-utvecklande stadium. Dessvärre är det lätt att fastna i ambivalens. Ibland gör vi det ända fram tills det är för sent. Varning! Det blir ett trist liv. Ta dig igenom ambivalensen. Bestäm dig för en väg. Kör på den.

Här kommer några förslag på hur du kan ta dig an de olika signalerna, som alternativ till att söka nytt jobb:

  1. Jobbet går på autopilot: Varje dag är en ny dag, du vet egentligen inte vad som kan hända. Bestäm dig för att börja se på ditt jobb med nya ögon. Vad kan du lära dig idag? Testa ett nytt förhållningssätt och se vad som händer.
  2. Det var länge sen du skrattade på jobbet: Se dig omkring. Känn stämningen. Hur kan du bidra till glädje på jobbet? Bjud på ett leende. Visa omtanke. Bjud kollegan på en fika.
  3. Chefen suger: Fundera på hur du kan ge dig själv det stöd och den uppmärksamhet som du önskar. Jobba med ditt självledarskap, det bidrar till en inre stabilitet som gör ditt välmående mindre beroende av att ha ”en bra chef”.
  4. Du har varit där i >7 år och har en känsla av att allting upprepar sig: Varje dag är ett oskrivet blad, troligen är det nya människor och/eller processer involverade nu. Släpp dina fördomar, ta på dig nya glasögon och låt dig förundras över hur ni kan få den här dagen, uppgiften, lösningen att bli bättre (än igår eller förra gången).
  5. Du har börjat fundera på om det är dags (att byta jobb): Någonting har fått dig att fundera. Kanske känner du att byta jobb inte är bästa eller rätta lösningen för dig. Definiera då vad ”någonting” står för och jobba med det.

Det här är inga unika lösningar, du kanske har andra som passar dig bättre. Det viktiga är att du gör det som du mår bra av – på riktigt och över tid. Utveckling är smärtsamt, så gör dig beredd på att det kan kännas jobbigt på vägen. Lycka till!

Skrivet av Cecilia Linhart i juli 2019