Ibland är allt rätt, ändå känns det fel. Det stör. Kanske har du satt upp mål, kämpat hårt och kommit dit du vill. Kanske ditt kloka jag ser att du har det väldigt bra, men känslan av tillfredsställelse uteblir.  Något skaver. Vad?

Tankarna snurrar. Är det fel på situationen eller på dig? Handlar det om att du behöver omvärdera vart du vill vara, eller att du helt enkelt får skärpa dig och glädja dig åt det du har?

Alla dessa frågor kan du skippa för stunden. Börja istället med att se på dina värderingar. När du vet dem kan du svara på dessa frågor.

Dina värderingar har du inom dig, de syns inte för andra och vanligtvis talar vi inte om våra värderingar med andra. Det behöver vi inte heller. Däremot är det intressant för dig själv att veta vilka värderingar som är viktiga för dig, och då menar jag på riktigt viktiga för dig. Inte vad du tror att andra, eller det moraliska samhället, troligen tycker är rätt och viktigt. Dina egna, äkta, viktiga värderingar styr din attityd och ditt beteende. De styr också vad du uppskattar och motsatt vad du inte gillar. När du lever i harmoni med dina värderingar känns det bra, och motsatt när du lever i disharmoni med dem – ja, då skaver det.

Så börja med att fråga dig själv: Vilka är mina (viktiga) värderingar? Hur lever jag när jag lever mina (viktigaste) värderingar fullt ut?

När du känner dina äkta värderingar, vet vilka de är, har du tillgång till din inre kompass som kan hjälpa dig att välja en väg som känns meningsfull och lockande för dig, det vill säga en bra väg för dig. Här har jag valt bort att kalla det ”rätt väg”, för den finns sällan som en enda, allena rätta. Fler vägar kan leda till samma resultat (därmed ligger något både viktigt och riktigt i uttrycket ”alla vägar bär till Rom”!).

Men innan du ger dig i kast med att svara på vilka värderingar du har kan det vara lägligt att påminna om, i all enkelhet, vad en värdering är. Det är nämligen ett ord som vi slänger oss med lite här och där, och om du ska kunna använda kunskapen om dina egna värderingar och dra fördel av dess magiska innebörd är det viktigt att utgå från rätt typ av ord. Det är först då du får ett kraftfullt verktyg som kan hjälpa dig att välja dina vägar i livet.

Så vad är en värdering, egentligen?

En blyertspenna som just vässats

Som ord betraktat är en värdering ett abstrakt substantiv. Du kan sätta en eller ett framför ord som beskriver en värdering. Exempel på vanligt förekommande värderingar är frihet, trygghet, ärlighet, jämställdhet, rättvisa, glädje och omtanke. Definitionen av ordet värdering lyder:

bedömningen av något; en principiell uppfattning i större fråga” (SAOL, Svenska Akademins ordlista)

När du beskriver din värdering som ett substantiv kan du känna den i kroppen och då kan du använda kunskapen om dina värderingar som verktyg som hjälp vid dina vägval.

Trots att vi har värderingarna inom oss kan det vara klurigt att svara på frågorna: Vilka är mina (viktiga) värderingar? Hur lever jag när jag lever mina (viktigaste) värderingar fullt ut? Därför finns det knep och övningar att ta till som hjälper en att sätta ord på de där extra viktiga värderingarna som påverkar ens välmående i vardagen, och om det kan du läsa i nästa artikel:

Om värderingar, del 2: Så tar du reda på dina viktigaste värderingar

Cecilia Linhart på Top of The Hill