Så är det snart dags att tacka av 2018 och välkomna 2019. Även om vi varit med om nya år tidigare ligger det något magiskt i nya tider i antågande. Det är ändå ett nytt år med oskrivna dagar och med det kommer nya möjligheter. Vad som helst kan hända och du har makten att påverka en hel del av det. Wow!

Urpyst orange ballong på marken

Trots många värdelösa nyårslöften, som pyst ut likt trötta ballonger innan vi ens har lärt oss gilla nya vanan, är detta faktiskt ett gyllene tillfälle att fundera på vad vi vill ha annorlunda framöver. En av framgångsfaktorerna för att lyckas med nya vanor är att välja rätt tid och ett nytt år innebär ett mentalt avstamp för oss människor (på samma sätt som måndag bjuder på avstamp i form av ny vecka, men visst är det klart tyngre med nytt år…! 😊)

Reflektion är nyckeln till lärande och utveckling. Börja därför med att fundera på vad som varit bra med 2018. Vad har du lärt dig om dig själv och andra? Blicka sedan framåt. Livet pågår här och nu och om du vill må, göra eller uppleva dagarna i livet annorlunda framöver är det läge att börja agera på det nu. (Ref: ”Alla dessa dagar som kom och gick, inte visste jag att de var livet” dikten ’Förlusten’ av Stig Johansson.)

Vad vill du få mer av under 2019? Vill du orka mer, skratta mer, sova mer, läsa mer, umgås mer, leka mer, tjäna mer, lära dig mer nytt? Ja, vad vill du ha mer av? Du kan också tänka tvärtom – när du lägger huvudet på kudden för sista gången i livet: vad vill du då inte känna att du borde ha gjort? (> Alltså – vad bör du ”unna dig” att göra?)

Måla upp för dig själv hur ditt liv ser ut och känns när du mår och gör såsom du vill. Lägg dina tankar på makten du har över dig själv eftersom du kan endast ändra och påverka dina val och det du gör. Vidare drömmar, tankar utanför din maktsfär, är dömda att misslyckas.

Kvinna står med ett knippe färgglada ballonger upp mot himmel, sett bakifrån.

Ju tydligare du ser bilden av dig själv i nya vanan desto enklare ser du vad du ska göra för att nå dit. Lockar det? Bra, då kan du sätta planen och köra! Om inte, släpp tanken. Den blir bara en negativ energitjuv. Lägg tankarna på något livsbejakande och lustfyllt istället.

Är allt bra som det är? Grattis, njut! Det finns inget måste i att lägga till nya vanor, men det finns en glädje i pågående utveckling och den har du kanske redan i ditt liv, utan behov av att nyttja det mentala avstamp som nyåret bjuder på.

För egen del älskar jag utveckling, jag gillar känslan av nya oskrivna dagar och välkomnar ett nytt år. Just nu är jag proppmätt på julmat, skönt avslappnad efter en intensiv slutspurt i december och otålig på att få slänga ut granen för att ta klivet in i nya året med nya dagar och möjligheter. Nu är ett perfekt tillfälle att fundera på vad jag vill ha mer av nästa år.

Titeln på denna blogg fick bli Nytt år – ny vana, nytt jobb eller nytt liv? Vad du än väljer att göra nytt, eller mer av, påverkar det ditt liv och oavsett storleken på det nya så börjar det alltid med ett litet steg, precis som det mesta vi gör. Vilka steg vill du ta?

Gott avslut och väl mött nytt år!

/Cecilia på Top of The Hill

Läs även Gör något nytt och bli smartare på köpet