Alla vill vi vara lyckliga och strävan efter lycka blir för många ett livsmål i sig. Men vad är då lycka och hur gör man för att känna den (än mer)? I coachande samtal om karriär och hälsa kommer detta ämne ofta upp.


Lyckan kommer, lyckan går!

”Lyckan kommer, lyckan går” sägs det. Ungefär som en god vän som kommer förbi på en snabbfika, en lunch eller en långmiddag. Och alla vill vi vara lyckliga, så den där långmiddagen är eftersträvansvärd. Helst skulle vi nog vilja att lyckan, här metaforiskt i form av en god vän, skulle flytta in till oss på heltid. Men vad är lycka, egentligen?

Lycka är definierat av svenska akademiens ordlista som: känsla av högsta glädje och välbefinnande, och enligt wikipedia.se: en känsla av välbehag.

Lycka tycks alltså handla om en känsla

Ja, men det är väl ändå självklart! Kanske du tänker? Ja, jo visst… men då till det absurda – vi jagar (ofta) efter lyckan i yttre omständigheter. Vi jagar en högre lön, ett roligare jobb, kul vänner, kickar – från koffeinkickar till adrenalinkickar, bättre hälsa, mer muskler, smalare kropp. Vissa av oss jagar lyckan på högre nivåer i form av att förverkliga sig själv, ena sig med universum och se sin del i helheten, förstå meningen med livet.

Funkar det? Blir du lyckligare? Motsvarar resultatet en snabbfika, en lunch eller långmiddag?

Jag tror att dessa yttre omständigheters bejakande av sina önskningar kan bidra till en känsla av lycka, en kort stund eller ett tag, motsvarande en snabbfika eller kanske en lunch. Det finns ett värde i att sätta upp ett mål och att nå det, så sannolikheten till känsla av lycka är god när du vet vad du söker och ser till att få det. Men om du vill uppnå ett skönt tillstånd av långvarig, nästan ihållande känsla, av lycka och tillfredsställelse kommer du att bli besviken. Och det är ju synd, eftersom det är precis hit vi ofta strävar i vårt sökande efter lycka.

Lyckan är flyktig

Många av oss gör en tankevurpa. ”Ju högre du vill nå desto större ansträngning får du lägga in”, säger vår logiska hjärna till oss. Men det stämmer inte i sökandet efter ett tillstånd av tillfredsställelse och därtill lycka. Lyckan kommer nämligen och den går. Den är flyktig! Den, det vill säga känslan av lycka, fladdrar förbi titt som tätt när du minst anar det. Utmaningen är att hinna fånga den, se den, omfamna den och känna den. Det handlar om så enkla saker som att njuta av att kaffet smakar ljuvligt till frukost, känna glädje över ett leende av en mötande fotgängare, att din vän vill äta lunch med dig idag, att skrivaren fungerar på jobbet, att du kan cykla, vårens första blomma, en vacker utsikt – ja, du fattar. Njuta av och känna glädje åt enkla saker som bara finns där och som händer i vår vardag. Det är så lätt att stressa på och ta dessa saker för givna. Kanske du stressar på för att nå målet mot den eviga lyckan…

För att få hänga med lyckan över en långmiddag eller till och med få lyckan att flytta in till dig behöver du bara vara i nuet, uppmärksamma allt fint du har omkring dig (ser du inget fint ber jag dig att sätta på dig andra glasögon och omdefiniera vad som är fint) och bjuda på ett leende. Okej, det här är väldigt förenklat men ändå en hint om det faktum att lyckan finns inom dig.

Här följer några tips för dig som vill sluta jaga kortvarig lycka och istället finna ett tillstånd av inre tillfredsställelse:

  • Skriv ner minst tre saker som du är tacksam för varje dag i minst en månad och helst ett halvår. Detta leder bevisligen till en känsla av större tillfredsställelse. Skitenkelt! Men största utmaningen är att göra det, så följ Nikes råd och Just do it!
  • Sänk grundanspänningen i kroppen. Stanna upp, titta ut och runt omkring dig, se nuet. Om du alltid är på väg någonstans springer hela livet förbi dig och du missar alla chanser till sköna fragment av lyckokänslor. I nuet finns tid att känna, och lycka är som definierat ovan just en känsla.
  • Låt dig inspireras av en bra bok om lycka. Det här är bara en blogg, så mycket mer ryms i en bok 😊. Tips på bra böcker i ämnet är: Lycka på fullt allvar av Katarina Blom och Sara Hammarkrantz, Att välja glädje av Kay Pollak, Lycka! En handbok i konsten att leva av Dalai Lama & Howard C. Cutler, Lev livet fullt ut av Eckhart Tolle.
  • Ta hjälp av en coach! Om du har en känsla av att livet springer för snabbt nästan hela tiden finns ingen plats för sköna lyckokänslor i nuet. Då behöver du skapa förutsättningar för dig själv att kunna känna glädje, vilket kan vara lättare med hjälp av en coach som hjälper dig att hålla strukturen och hitta dina bästa verktyg för hållbarhet såväl professionellt som privat.

Så, sluta jaga lyckan. Stanna upp istället. Se dig omkring. Njut av något som är bra just nu. Det är lycka. Så enkelt. Tänk att det enkla så ofta blir det svåra. Hör av dig om det känns övermäktigt.

Cecilia Linhart