På kurs med Kay Pollak, en mästare på att välja glädje som besitter kunskap om hur vi kan göra för att uppleva sann lycka. Receptet på hur man gör för att få njuta av ren och skär glädje dagarna i ända. Wow! Vem vill inte det? Jag vill!

Som både coach och privatperson fick jag massor av nya insikter och värdefull kunskap som jag tar med mig i livet 24/7. Här får du en glimt av min upplevelse från kursen. Texten är skriven från hjärtat, den är EJ sponsrad.

Kay Pollak är inspiratör, regissör och föreläsare. Bland annat har han regisserat Oscarsnominerade filmen Så som i Himmelen med uppföljaren Så ock på Jorden. Han har också djupdykt i hur vi kan styra våra tankar som påverkar våra känslor. Om det har han skrivit i böckerna Att välja Glädje och Att växa genom möten. I föreläsningar och på helgkurser delar Kay med sig av sina kunskaper och insikter om hur tankarna styr våra beteenden och känslor.

TROVÄRDIGHET

Att Kays kunskap stämmer och fungerar köper jag helt. Det är han själv ett levande exempel på. I mer än trettio år har han tränat sig (sin hjärna) i att styra sina tankar och därmed sitt förhållningssätt som gör honom lycklig, på riktigt. Inte bara i tillfälliga tillstånd av lyckorus, nej jag får en känsla av att han har en äkta känsla av lycka ständigt närvarande. Såklart åker han dit emellanåt, blir förbannad, ledsen, irriterad. Livet är trots allt inte bara glass och ballonger ens för den mest luttrade glädjeprofeten. Så åkt i diket har han gjort. Många gånger, enligt honom själv. Och det tackar jag för! Det innebär nämligen att vi får mängder med konkreta exempel som visar på effekten av olika ageranden i vardagliga livsutmaningar. Det gör det enkelt att förstå vad han menar.   

Så till själva innehållet, kunskapen, den magiska nyckeln till hur vi kan bli lyckligare genom våra tankar. Vad handlar detta om egentligen? En och en annan kan få känslan av att det här är en sekt, en religion eller rentav bullshit att man kan ändra sina tankar och bli lycklig. Men nej, det här handlar om sann kunskap om vårt mänskliga beteende, alltså varken religiöst eller sektlikt. Och jodå, det går visst att ändra sina tankar.

OM KURSEN

Efter att ha läst Kays böcker och hört honom föreläsa visste jag att han har ett fantastiskt budskap, visdom och en exceptionell förmåga att förmedla detta på ett inspirerande sätt.

Jag hade högt ställda förväntningar.

Kay kör sina helgkurser på Mundekulla Retreatcenter i Småland. Vi är knappt 50 deltagare i luftig lokal, anpassat till Corona. Fredag kväll drar vi igång, kör hela lördagen från morgonen och fram till 21:30, samt fortsätter sen nästan hela söndagen. Föreläsningar varvas med samtal och workshops med deltagarna, oftast jobbar vi två och två.

Kay är superb som föreläsare och han ger oss enkla men kraftfulla övningar, som alla beskrivs som ”life changing”. Det skrattade vi åt. För det kändes inte alls som att alla övningar var det. Men det fina var att vi alla fångade nog upp någon övning som faktiskt blev ”life changing”. Min kom på söndagen i en visualiseringsövning. Det var starkt.

Vid starten på fredag kväll fick vi texten nedan. ”Den kommer ni förstå på söndag”, sa Kay. Han fick rätt.

”Det finns ingen värld åtskild från det du önskar. Och i detta ligger din slutgiltiga befrielse. Ändra bara ditt sinne om vad du vill se och hela världen måste ändra sig i enlighet med detta.”

Citat ur boken: ”En kurs i Mirakler”

Här följer nu lite FAKTA och NYCKLAR, som jag tog med mig från kursen, till hur vi kan uppleva mer glädje i livet. Låter det intressant rekommenderar jag dig varmt att läsa mer eller gå en egen kurs. Länkar till detta finns längst ner.

FAKTA

Kunskapen som Kay talar om är hämtad från bland annat The Option Institute i USA. En hel del av det han säger finns uppbackat av forskningsresultat. För egen del tycker jag att det räcker med ”sunt förnuft” för att förstå att det är sant. Mycket finns att skriva under den här rubriken men här, i denna blogg, väljer jag att introducera dig till två grundläggande teser.

1a grundtesen: Du väljer dina känslor, ingen annan kan göra det åt dig.

Ingen annan kan agera på ett sätt som gör dig arg, ledsen, förvånad, rädd, nyfiken eller glad. Ingen yttre situation som du utsätts för kan styra dina känslor. Det är alltid du själv som väljer vilken känsla du har/får. Logiken i detta ligger i att din känsla skapas utifrån din tolkning av det du ser, hör och upplever.

Det här kan vara både svårt och smärtsamt att ta in, men ack så befriande när du accepterar detta faktum! Det innebär att du har makten att själv välja hur du vill må, oavsett yttre omständigheter.

Är detta verkligen sant? Det finns mobbare som bryter ner andra, chefer som gör anställda ledsna, peppade eller glada. Visst kan en persons agerande påverka en annans känslor? Nej, när det känns som att en annan person eller situation har styrt mitt känslomående är det mitt undermedvetna som tolkar situationen och därmed styr valet av känslor. Ibland tolkar mitt undermedvetna situationer positivt och sänder positiva känslor, ibland är det tvärt om.

2a grundtesen: Allt vi säger, gör och tänker utgår från vår egen känsla av kärlek eller rädsla.

När vi ser på en annan människa gör vi det med kärlek (omtanke, gott hjärta) eller rädsla (idiot, gillar inte, skärp dig). Med kärlek sänder vi ut energi, med rädsla tar vi energi – i båda fallen ger vi av samma vara till oss själva och omgivningen samtidigt. Vad vill du ha?

NYCKLARNA TILL MER GLÄDJE

Att ändra sina tankar kräver insikt, medvetenhet och massor med övning. Men belöningen är berikande! Och vi har hela livet på oss, så varför inte börja på en gång?

Primal Law

Till att börja med behöver vi komma åt vårt undermedvetna. Det där som ligger djupt inom oss och som tar sig rätten att tolka allt vi ser, hör och upplever på de mest konstiga sätt. Som gör att vi blir (ja, alltså väljer att bli!) arga, ledsna, förvånade, rädda, nyfikna eller glada.

I kursen kallar Kay detta för att ta reda på sin Primal Law.

Primal Law definierar hur vi innerst inne ser på oss själva. Den ligger som en outtalad inmurad grundsten i oss, inlärd någon gång under tidiga uppväxten. För många är den nedbrytande på så sätt att den ofta tolkar och värderar situationer emot oss och drar ner våra känslor på minusskalan.

Eternal Law

När vi känner till vår egen Primal Law kan vi styra om den till en Eternal Law istället. Eternal Law är en objektiv och sann utgångspunkt för ditt undermedvetna att ha i åtanke, det kommer du inse när du känner den. Med din Eternal Law som bas kommer ditt undermedvetna, liksom ditt medvetna, att tolka situationer på ett mer bejakande sätt för dig, vilket oftare lyfter upp dina känslor till plusskalan.

Eternal Law är alltså mer korrekt. Den hjälper dig att se skeenden – händelser, andra människors uttalanden och ageranden – på ett objektivt och sannare sätt, än när du tolkar genom Primal Law som snedvrider din bedömningsförmåga och förser dig med felaktiga tolkningar.

👉 Här i texten kan dessa båda lagar låta abstrakta, men med rätt verktyg och bollplank är det lätt att ta reda på dem. Jag upplevde det som värdefullt att få göra det tillsammans med en person, eller med flera i en grupp.

Övning ger färdighet!

När du har satt din Eternal Law är det reflektion, affirmation och övning som gäller.

  • Reflektera kring vad din Eternal Law innebär för dig och hur ditt liv ser ut med den som vägvisare.
  • Affirmera dig själv i konkreta situationer där din Eternal Law styr dina handlingar.
  • Öva, öva och öva! Se alla dina möten med människor och de situationer du befinner dig i som dina läromästare. Börja se fram emot besvärliga människor och situationer som du brukar reta dig på – de ger dig tillfälle att öva på nya förhållningssätt. Bara kör på och lycka till!
Nyfiken på mer? Info och länkar:
  • Kay Pollaks sida: http://kaypollak.com/
  • Nästa helgkurs med Kay Pollak går 23-25 april 2021 på Mundekulla Retreatcenter, den bokar du här: https://www.mundekulla.se
  • Böckerna Att välja Glädje: en bok om att få ett bättre liv och Att växa genom möten som Kay Pollak har skrivit köper du där böcker finns.
  • Kays läromästare kommer bland annat från The Option Institute, se https://option.org/

👉 Önskar du personlig coaching i detta? Välkommen att höra av dig till mig på Top of The Hill.

Cecilia Linhart

Skrivet i oktober 2020