Årligen sägs det upp 1000-tals anställda från sina arbeten i Sverige. Några får tillgång till en egen karriärcoach i resan mot nya uppdrag att tjäna sitt uppehälle på. Är du en av dem? Grattis!  

Tankarna snurrar och just ”grattis” kanske inte är det ord du valt som något slags hurra-rop i situationen. Men livet är inte alltid en dans på rosor och flera är de kloka uttalanden som belyser fördelen med att hamna i ogräset. Ett par relevanta att glädjas åt i detta läge är: 

  •  En drake lyfter bara i motvind  
  •  Ibland måste en dörr stängas för att du ska kunna öppna ett fönster  

När du har det riktigt motigt tvingas du tänka i nya banor. Nu har du har ett perfekt läge att rikta in dig på den banan där du får utlopp för din fulla potential. Innerst inne vet du att du kan ge mycket mer, eller kanske ge något helt annat, än vad du gjort i din senaste tjänst. Frågan är bara vad det är? Vilka styrkor har du? Vad går lätt för dig? När trivs du som bäst med det du gör? När väcks din inre motor och din lust att göra ett bra jobb? I vilken slags tjänst och sammanhang får du utlopp för ditt bästa jag?  

När du väl vet svaren på dessa frågor kommer nästa trappsteg – hur kommer du dit? Ett snyggt CV, intressant brev, proffsig LinkeIn-profil, rätt kontakter eller något helt annat? Ska du söka jobb eller göra dig synlig och hoppas på att arbetsgivarna hittar dig? Den digitala explosionen har utökat vägarna till jobben och det kan lätt kännas som en djungel där ute. En coach med kunskap, kontakter och väletablerat nätverk i arbetslivet kan hjälpa dig att få rätt karta till ditt drömjobb.   

Förr eller senare blir det dags för intervju eller samtal med potentiella uppdragsgivare. Spännande! Men trots det där lugnet du trodde dig ha kanske det känns oväntat pirrigt – det är ju dig det gäller, vad du ska göra om dagarna och din privatekonomi som behöver tryggas. Hur kan du förbereda dig? Vilka frågor kan tänkas komma? Kanske har du intervjuat många personer själv tidigare, men känslan att sitta på andra sidan är helt annorlunda. Med en trygg coach bakom dig kan du få klarhet både i vad du vill få ut och hur du vill framställa dig själv i mötet med intervjuaren. 

Oavsett var du är i tankarna, och även om du inte är redo att söka jobb just idag, har du glädje av att bli lyssnad till och få hjälp att sortera ut nuläget, dina styrkor och din potential, att helt enkelt få bolla med någon om vad du vill göra och hur du ska nå dit.  

En karriärcoach är en professionell samtalscoach med specialistkunskap om människan i arbetslivet. Karriärcoachen har tystnadsplikt och är expert på att lyssna och ställa relevanta frågor till dig som fokusperson. Innehållet i samtalen styrs efter var du befinner dig just nu, från att sortera röriga tankar till direkt peptalk inför intervjuer och allt däremellan. Förutom det coachande förhållningssättet har karriärcoachen god kunskap om personbedömningar, karriärvägar och rekrytering och kan på så sätt även bidra med handfasta tips och konkreta råd.  

Det är en lyx att få tala med någon som lyssnar till dig, bara dig. Grattis!  

/Cecilia Linhart